Muzej, to smo mi.

V njem so naše zgodbe in zgodbe naših staršev, starih staršev, prijateljev, sodelavcev in znancev. To so zgodbe našega mesta. Če želite spoznati Maribor, pokukajte v naš muzej.

O muzeju

Naloge muzejev so evidentiranje, dokumentiranje, zbiranje, vrednotenje, interpretiranje in raziskovanje ter predstavljanje predmetov premične kulturne dediščine javnosti.

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor se trudimo, da s stalno in številnimi občasnimi razstavami zbrano gradivo za obdobje 20. in 21. stoletja čim bolj približamo obiskovalcem.

Muzejska fototeka

Fotografije, negativi, zideo in zvočno gradivo.

Prvi kustos pedagog

Muzejska pedagoška služba je bila uvedena v MNOM.

1100 fotoaparatov

In 600 kosov dodatne opreme.

Trafika – sreča v ljubezni

Pravijo, da obisk trafike prinese srečo v ljubezni.

Bogate muzejske zbirke

Muzej se ponaša z zanimivimi in bogatimi muzejskimi zbirkami, izredno bogata pa je tudi muzejska fototeka, ki hrani veliko dokumentarnih fotografij in negativov, pa tudi precej video in zvočnega gradiva.

Več kot 120 tekočih metrov gradiva

Posebnost muzeja je arhiv z več kot 120 tekočimi metri gradiva iz druge svetovne vojne.

Muzej narodne osvoboditve Maribor je bil prvi v Sloveniji, ki je uvedel delovno mesto kustosa pedagoga. Muzejska pedagoška služba je z delom z obiskovalci eden od stebrov muzejske dejavnosti. Mladim obiskovalcem ponuja veliko različnih programov – od klasičnih ogledov razstav, ustvarjalnih delavnic, noči v muzeju, do priprav na maturo in učnih ur. Z bogatimi pedagoškimi in andragoškimi programi pritegnemo v muzej vsako leto več obiskovalcev.

V muzeju obiskovalci med sprehodom skozi stalno razstavo spoznajo zgodovino Maribora v 20. stoletju. Sprehodijo se lahko skozi industrijski Maribor, obdobje bojev za severno mejo, spoznajo lahko generala Rudolfa Maistra, občudujejo razcvet slovenskega Maribora v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno ter sočustvujejo z usodo Mariborčanov med drugo svetovno vojno.

Ob stalni razstavi so obiskovalcem na voljo številne občasne razstave. Pri postavitvi le-teh veliko sodelujemo s sorodnimi ustanovami v Sloveniji in v tujini.

Ob matičnem muzeju imamo na Koroški 19 tudi Fotografski muzej Maribor. Zasebna zbiratelja Maria in Avgust Bohanec sta mestu Maribor konec osemdesetih let 20. stoletja podarila zbirko 1100 fotoaparatov in 600 kosov dodatne opreme. Zbirko v muzeju dopolnjujemo s fotoaparati slovenskih fotografov. V muzeju si lahko ogledate del Bohančeve zbirke in se sprehodite skozi zgodovino fotografije. Na ogled je tudi galerijski del, v katerem predstavljamo naše in tuje fotografske zaklade.

Zadnja pridobitev našega muzeja je Trafika – Muzej za enega. Trafika ob Glavnem mostu predstavlja pomemben del mariborske zgodovine, o njej pa je v svojem romanu pisal tudi Drago Jančar. Danes je Trafika, ki je bila rešena pred prodajo zahvaljujoč Zori A. Jurič in navezavi lokalnega prebivalstva, obnovil pa jo je Marko Novak, muzej, v katerem spoznate zgodovino mesta ob Dravi, trafik in njihovega pomena v preteklosti, navad lokalnega prebivalstva, poklepetate pa lahko tudi s trafikantom Janom. Pravijo, da obisk Trafike prinese srečo v ljubezni.