večja slika muzeja od zunaj

SREDNJE ŠOLE

V pedagoških programih so navedene trenutne cene. Med letom se bodo usklajevale z veljavnim cenikom.

V ŠOLSKEM LETU 2024/2025 VAS VABIMO K OGLEDU NASLEDNJIH RAZSTAV IN K SODELOVANJU NA DELAVNICAH ZA OTROKE:

V ŠOLSKEM LETU 2024/2025 VAS VABIMO K OGLEDU NASLEDNJIH RAZSTAV IN K SODELOVANJU NA DELAVNICAH ZA OTROKE:

STALNE RAZSTAVE:

  • Spomenik mariborski industriji – Industrijski Maribor v 20. stoletju
  • »Na desni ga, na levi ni – pred nami svetli cilj leži – Boji za severno mejo 1918–1919
  • Maribor je naš! – Maribor 1918–1941
  • PST! – Maribor 1941–1945
  • Vila ob parku – razstava o družini Scherbaum
  • Sk8tam torej sem

OBČASNE RAZSTAVE:

  • »Narod si pomaga sam«  Zbiranje zimske pomoči na Spodnjem Štajerskem med drugo svetovno vojno (do novembra 2024)
  • Babi,  tega mi pa nisi pokazala  (do oktobra 2024)
  • Igre moje mladosti (od oktobra 2024)
  • Človek kam greš? (od novembra 2024)
  • Hirošima in Nagasaki – takrat in nikoli več (od 3. decembra 2024 do 28. februarja 2025)

RAZSTAVE V FOTOGRAFSKEM MUZEJU MARIBOR (KOROŠKA CESTA 19):

  • stalna zbirka fotoaparatov iz 20. stoletja – zbirka Avgusta in Marie Bohanec,
  • občasne fotografske razstave iz razstavnega cikla Ujemimo sliko, da ostane za vekomaj.

Cena vstopnice za ogled razstav za predšolske, osnovnošolske in srednješolske otroke ter študente je 4,00 €.

Ob razstavah smo pripravili različne pedagoške programe za naše obiskovalce vseh starosti. Programi dopolnjujejo učne načrte OŠ in SŠ, predstavljajo mestno in okoliško zgodovino v 20. stoletju ter vključujejo aktualna vprašanja o izzivih družbe danes. Pedagoške programe smo razvrstili po primernosti za navedene starostne skupine. Med njimi lahko izberete vsebine, ki vam ustrezajo.

SREDNJEŠOLCI

Vabimo vas, da z obiskom muzeja popestrite delo v šoli in pridobite potrebno znanje na nekoliko drugačen način. Programi, ki smo jih pripravili za vas, so primerni tudi za izbirne predmete ali izvedbo kulturnih (tehniških ipd.) dni. Z njimi bomo obiskovalcem omogočili celovit ogled  muzejskih razstav in zgodovini ponudili novo dimenzijo učenja in spoznavanja.

Trajanje posamezne delavnice (učne ure): 90 min.

Cena delavnice (učne ure) v muzeju: 4,50 € na učenca.

Cena delavnice (učne ure) v šoli: 5,50 € na učenca.

UČNE URE

Ob ogledih posameznih razstav izvajamo učne ure, pri katerih utrjujemo znanje z učnimi listi, obravnavano snov dodatno utrdimo s pomočjo računalniške projekcije, dokumentarnega filma, posameznih muzejskih predmetov in podobno.

Kulturna dediščina in muzej

 Spoznavanje osnovnih pojmov kulturne dediščine in delovanja muzeja kot kulturne ustanove. Temo kulturne dediščine utrjujemo tudi na eni izmed muzejskih razstav in z učnimi listi. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.)

Zgodovinski viri in zgodbe našega mesta

Na delavnici bomo ugotavljali, kakšne vire poznamo, kako jih razlagamo, kako zanje skrbimo in kako jih interpretiramo. Prisluhnili bomo zanimivim zgodbam, povezanim z našim mestom in s predmeti, ki jih hranimo v muzeju. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.)

Pogled v arhiv

Seznanjanje z nalogami arhivov in s pomenom varovanja arhivskega gradiva; seznanjanje z načinom in s pogoji hranjenja arhivskega gradiva. Pokukali bomo tudi v muzejski arhivski depo in na kreativni delavnici ugotavljali, kaj vse lahko razberemo iz posameznega vira –  dokumentarnega gradiva.

Zimska pomoč 

Obdobje II. svetovne vojne je v nemilost porinilo milijone civilistov in vojakov. Nacisti so v okviru Štajerske domovinske zveze organizirali tudi zbiranje vojne zimske pomoči-Kriegswinterhilfswerk. Na učni uri bomo spoznali potek zbiranja in spoznali vlogo otrok pri zbiranju pomoči za vojsko.

Stoletje vojn

Učna ura ob razstavah PST in Na levi ga, na desni ni. Primerjava med prvo in drugo svetovno vojno. Po ogledu izbrane razstave (razstav) otroci utrdijo snov ob računalniški projekciji in z učnimi listi. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.)

Maribor je naš!

Predstavitev posameznih sklopov mariborske zgodovine med letoma 1918 in 1941 z računalniško projekcijo in učnimi listi.

KREATIVNE DELAVNICE

Vsakdanje življenje med okupacijo – Ob razstavi Pst! se pogovorimo, kakšno je bilo vsakdanje življenje med drugo svetovno vojno. Predstavili vam bomo, kako se je preskrbovalo prebivalstvo (hrana na karte), kako je bilo v nemški šoli in kaj so se tam učili, kako so se spreminjala imena krajev, ulic, trgov ipd. Seznanili se bomo z omejitvami za civilno prebivalstvo, ki trčijo ob deklaracijo o človekovih pravicah, in s primeri nasilja nad civilnim prebivalstvom (interniranci, ukradeni otroci, izgnanci, talci). Ob koncu bomo pripravili culice kot razmislek o minljivosti in za aktualizacijo obravnavanih vsebin z današnjimi izzivi družbe (npr. covid-19 in s tem povezana karantena, izolacija, prepoved gibanja, zaprtje šol …)

Hrana: ogledalo  časa in družbe

Delavnica na temo prehranjevanja v 20. stoletju. Na delavnici spoznajo prehranjevalne navade meščanov,  kmetov, delavcev, vojakov in ostalih slojev družbe.

33 let kasneje –  Ogled razstave Začelo se je v Pekrah v UC Pekre ob 33 obletnici Pekrskih dogodkov in delavnica na temo Vojne za Slovenijo. Rojstvo nove države je izjemnega nacionalnega pomena, ki ga je zaznamovala desetdnevna vojna za Slovenijo. Ključni dogodki so se dogajali prav v Pekrah.

Zgodovinski viri in sentimentalna vrednost predmeta – Na delavnici bomo ugotavljali, kakšne vire poznamo, kako jih razlagamo, kako zanje skrbimo in kako jih interpretiramo. Prisluhnili bomo nekaterim pretresljivim in nepozabnim zgodbam, povezanim s predmeti, ki jih hranimo v muzeju.

Mariborske fabrike – Maribor je bil nekoč pomembno industrijsko mesto. V njem so obratovale tovarne, ki so bile znane po vsem svetu. Po ogledu razstave Spomenik mariborski industriji bomo izvedeli, katera vrsta energije je poganjala prve stroje. Preizkusili bomo tudi, kako deluje parni stroj, in izdelali vozilo, ki ga poganja zrak.

Od prve fotografije do spominov v žepu – Kreativna delavnica se izvaja v Fotografskem muzeju ob stalni razstavi fotoaparatov Avgusta in Marie Bohanec. Najprej bomo razmišljali o tem, kakšen bi bil svet brez iznajdbe fotografije, nato se bomo seznanili z zgodovino nastanka fotografije in zakonitostmi »risanja s svetlobo«. Ob zaključku bodo učenci izdelali preprosto Camero Obscuro.

VODENI SPREHODI PO MESTU

Mestnemu koraku na sledi – učna pot po središču mesta

Pridružite se nam pri odkrivanju znamenitosti starega mestnega jedra. S pomočjo zemljevidov učence aktivno vključimo v iskanje mestnih znamenitosti. Ogledali si bomo pomembne spomenike kulturne dediščine in jih umestili na časovni trak. Po želji lahko sprehod zaokrožimo z delovnimi listi (v primeru slabega vremena ali posebne želje lahko učno uro delno izvedemo v muzeju).

Po sledeh okupiranega mesta – učna pot po okupiranem mestu

Voden ogled mesta s poudarkom na ključnih prizoriščih dogodkov iz časa II. svetovne vojne ( Volkmerjev prehod, spominski park pri zaporih, Glavni trg, Trg svobode …) in upora proti okupatorju v Mariboru. Učno pot bomo pospremili z zgodbami in s fotografskim gradivom. Po želji lahko sprehod zaokrožimo z delovnimi listi (v primeru slabega vremena ali posebne želje lahko učno uro delno izvedemo v muzeju).

Po Maistrovi poti – učni sprehod po sledeh generala Rudolfa Maistra

Odpravili se bomo po mariborskih poteh znamenitega pesnika in generala Rudolfa Maistra. Ogledali si bomo ključna prizorišča prevratnih dogodkov, s katerimi so borci za severno mejo ohranili Spodnjo Štajersko slovensko. Učni sprehod je podkrepljen z viri in slikovnim gradivom, po želji pa ga lahko zaokrožimo z delovnimi listi (v primeru slabega vremena ali posebne želje lahko učno uro delno izvedemo v muzeju).

Mestni utrip – učna pot po poteh družabnega življenju v mestu

 Sprehod po Nekoč znamenitih točkah in krajih družabnega življenja, ki so mestu dajale utrip skozi 20. stoletje. Sprehodili se bomo od znamenitega EZL- eka do nekoč popularnih mestnih plesišč, dvorišč, odrov ter drugih mestnih zanimivosti.

Samo en je Glavni trg

(Delavnico izvajamo v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor.)

Glavni trg je osrednji mariborski trg, ki ga zaokrožujejo pomembne stavbe iz različnih slogovnih obdobij ( Rotovž, Ludvikov dvor, Alojzijeva cerkev, Jezuitski kolegij, Velika kavarna …). Trg, ki že stoletja druži ljudi, je doživel nemalo prigod in dogodkov – veselih, zanimivih in tudi tragičnih. Nekaj jih bomo slišali in spoznali na samem trgu.

MUZEJ ZA MIR

Kri(pra)vica –Na delavnici se učenci in dijaki seznanijo s posledicami predsodkov, ki izvirajo iz negativnih kulturnih stereotipov in družbenih neenakosti. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.)

Kolo nasilja – Delavnica na temo človekovih pravic in družbenih neenakosti. Samoumevnost pravic je pogosto produkt privilegiranih elit, ki ob uveljavljanju svojih pravic pozabljajo na »druge« in na tej poti pogosto kršijo etiko enakosti in pravičnosti. Delavnica v sklopu programa Muzej za mir namenja poseben poudarek iskanju vzporednic s preteklostjo domačega okolja, ki je utrpelo posledice nedopustnega kratenja človekovih pravic. (Delavnico je mogoče pripraviti tudi v šoli.)

Z GLAVO ZA NARAVO

Mir je zelen – Program je namenjen tvorbi kritične misli in odnosa do narave in smeti, ki nam pretijo. Udeleženci spoznavajo prakse, ki zmanjšujejo onesnaženost in se soočajo in spoznavajo s praksami preteklosti, ki je poznala številne odgovore na tegobe današnjih dni.

Jem plastiko, torej sem! –  Spremljevalni program k razstavi Človek, kam greš?  bo v času razstave namenjen izpostavljanju posameznih zgodb in praks, ki nagovarjajo človekov  odnos do narave, smeti in predvsem znanja, ki ga v presežku informacij in neuporabnega znanja pozabljamo in primere dobre prakse poriniti globoko v zgodovino. Proč od oči.

TRAFIKA

Po prenovi znamenite trafike ob Starem mostu boste lahko o Mariboru izvedeli kaj več tudi tam. Za vas smo pripravili nekaj vsebin, s katerimi vam bomo prvič razkrili nekaj žlahtnih zgodb in manj znanih drobcev iz preteklosti našega mesta.

Junaki nekega časa in mesta

Zgodovinski sprehod, namenjen spoznavanju nekaterih mariborskih junakov in posebnežev, ki so »nevidno« spreminjali zgodovino našega mesta.

Povežimo bregova Maribora in Marchburga

Raznolikost našega mesta je izjemna. Zato so bili pestri tudi odnosi med meščani iz zgornjega in spodnjega Maribora ter z levega in desnega brega Drave ali tistimi, ki so slavili Marburg, in tistimi, ki so imeli raje Maribor.

A vse sta povezovala Glavni most in Trafika. Stična točka mesta in podeželja, Evrope in Balkana ter Marchburga in Maribora. Trafika ponuja vpogled v to zanimivo obdobje mestne pestrosti.

DODATNA PONUDBA

MUZEJ V KOVČKU – Vas zanima, kaj se skriva v muzejskem kovčku? Če nas zaradi kakršnih koli razlogov ne morete obiskati v muzeju, vas lahko v vrtcu ali šoli obiščemo mi. S seboj prinesemo kovček, v katerem se skrivajo zanimivi muzejski predmeti.

Cena programa za osebo je 5,50 €.

PREŽIVIMO NOČ V MUZEJU – Vas zanima, kaj se dogaja v muzeju, ko ugasnejo vse luči? Pridružite se nam na kreativni delavnici ob spoznavanju novih vsebin, širjenju obzorij v drugačnem okolju in dogodivščini pri iskanju skritega zaklada. Program je primeren tudi kot zaključna ekskurzija (izlet).

ORGANIZACIJA KULTURNIH IN TEHNIŠKIH DNI – Pomagali vam bomo pri organizaciji kulturnih ali tehniških dni. V muzej lahko hkrati sprejmemo več skupin.

Po želji lahko za vas organiziramo tudi ekskurzijo v sodelovanju s Pokrajinskim arhivom Maribor in Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Ponujamo vam tri teme: Zlata doba Maribora, Kako smo gradili socializem in Industrijski Maribor.

V LETU 2024/2025 VAS V MUZEJU ČAKAJO ŠE:

DRŽAVNI KVIZ – Leto 2024  je posvečeno Rudolfu Maistru, generalu, ki je z mečem in pisalom premikal državne meje, meje srca in meje v glavi. Zato skupaj z Zavodom za šolstvo Slovenije organiziramo veliki državni kviz o našem generalu, ki bo predvidoma 19. 11. 2024.

FOTOGRAFSKI NATEČAJ – Za učence tretje triade in srednješolce bomo organizirali fotografski natečaj z naslovom »…Pred nami svetli cilj leži«. Naslov natečaja izhaja iz posvetila Rudolfa Maistra, ki ga je zapisal v knjigo svojih Poezij.  Fotografije prispele na natečaj bodo tudi razstavljene v Fotografskem muzeju.

PRIPRAVE NA MATURO –  ZGODOVINA: V sodelovanju z mentorji pripravimo in izvedemo praktični del izpita iz zgodovine kot del splošne mature.

PRIPRAVE NA MATURO –  ESEJ NA MATURI: V šolskem letu 2024/2025 bodo maturanti pisali esej pri pisnem delu izpita splošne mature iz slovenščine na temo romana »In ljubezen tudi«, avtorja Draga Jančarja V okviru priprav na maturo vas bomo popeljali na sprehod po mestu, po poteh romana »In ljubezen tudi«.

ZBOROVANJE MLADIH ZGODOVINARJEV – V mesecu novembru bomo v muzeju ponovno organizirali Zborovanje mladih zgodovinarjev. Učenci bodo lahko na Zborovanju predstavili svoj prispevek na temo »Izseki iz življenja Rudolfa Maistra«. Vsak udeleženec zborovanja bo prejel potrdilo o udeležbi. Vsi prispevki bodo zbrani v Zborniku. Zborovanje bo predvidoma izvedeno 26. novembra 2024 v Fotografskem muzeju. 

KVIZ »FOTOGRAFIJA POVE VEČ KOT 1000 BESED« – o zgodovini nastanka fotografije in fotoaparata.  Razpis za kviz vam bomo posredovali v decembru 2024. Takoj po zbranih prijavah bomo prijavljenim posredovali literaturo. Udeleženci tekmovanja prejmejo priznanja glede nauvrstitev. Kviz bo predvidoma izveden  19. in 20. marca 2025.

Pripravil Uroš Dokl, muzejski svetovalec

Vodja pedagoškega oddelka MNOM

Muzej narodne osvoboditve Maribor

Ulica heroja Tomšiča 5

2000 Maribor

Za vse informacije in rezervacije smo vam na voljo na:

Tel.: 040 780 052

E-pošta: silva.volf@mnom.si

www.mnom.si