Iskrene podobe

Otvoritev

Otvoritev od 10.01.2019 do 10.01.2019

Fotografski muzej Maribor v sodelovanju s Fotografsko zvezo Slovenije vabi k ogledu fotografske razstave mladih ustvarjalcev z naslovom

ISKRENE PODOBE

Otvoritev bo v četrtek, 10. 1. 2019 ob 17. uri v prostorih Fotografskega muzeja Maribor, Koroška cesta 19.

Fotografska zveza Slovenije (FZS) je polnopravna članica Mednarodne organizacije za fotografsko umetnost (FIAP), ki združuje okoli 90 fotografskih zvez iz celega sveta. Med poslanstvom FIAP-a je tudi podpora mladinski fotografiji. Vsaki dve leti FIAP najde partnerja v vedno drugi državi, ki organizira mednarodno razstavo mladinske fotografije, kjer sodelujejo državne kolekcije. FZS si je zadala cilj, da obnovi delo z mladimi. V ta namen je bilo poslano vabilo k sodelovanju osnovnim šolam, srednjim šolam, fakultetam, fotografskim društvom. Na vabilo se je odzvalo 32 mladih avtorjev za kategorijo do 16 let in 45 mladih avtorjev za kategorijo do 21. let. Za vsako starostno skupino je bilo izbranih 20 fotografij, posamezen avtor pa je lahko sodeloval z največ dvema fotografijama. Selekcijo na nacionalnem nivoju sta opravila Vasja Doberlet in Matej Peljhan. Na bienalu sta bili obe kolekciji dobro sprejeti: kolekcija v kategoriji do 16 let je zasedla drugo mesto in dobila zlato medaljo FIAP, kolekcija v kategoriji do 21 let je zasedla 11. mesto in je bila prav tako sprejeta na razstavo, ki je bila 1. junija 2018 v Sofiji.
Razstavljenih bo 40 fotografij mladih fotografov v skupinah do 16 in do 21 let, ki so odlično zastopali Slovenijo na Svetovnem mladinskem FIAP bienalu 2018 v Bolgariji. Ob tej priložnosti bo tudi podelitev nagrad avtorjem fotografij v kolekciji.