Orožje ne strelja samo

Razstava
od 22.11.2022
do 22.02.2023
mesto dogodka Muzej narodne osvoboditve Maribor
datum začetka/konca od 22.11.2022 do 22.02.2023
otvoritev

Na razstavi »Orožje ne strelja samo« predstavljamo zbirko orožja Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Orožje smo v muzeju pričeli zbirati že pred 1. majem 1958, ko je bil muzej tudi uradno ustanovljen, že takrat z imenom Muzej narodne osvoboditve Maribor.


Prvi kosi so bili revolverji in pištole. Zbirko smo nato dopolnjevali z revolverji, pištolami, puškami, brzostrelkami, težkimi in lahkimi strojnicami, municijo in drugimi predmeti.


Danes zbirka orožja šteje skoraj 300 kosov. Že v preteklosti smo dele zbirke predstavljali na razstavah, s pričujočo razstavo pa prvič zbirko predstavljamo skoraj v celoti.


Predmeti na razstavi segajo v čas Avstro-Ogrske, prve in druge svetovne vojne ter obdobja po koncu druge svetovne vojne. Vsak kos na razstavi je predmet zase in ima svojo zgodbo, nekatere poznamo, druge so popolnoma neznane. To je razvidno iz tega, da so ponekod zapisani darovalci, tisti, ki so orožje uporabljali, ali pa njihovi svojci, ki so kos podarili muzeju. Za nekatere kose, ki so bili najdeni, pa niti ne vemo, komu so pripadali in kakšno zgodbo skrivajo. Posamezni kosi orožja so resnično edinstveni in dobro ohranjeni. Vse orožje je bilo uporabljeno, vendar je na razstavi predstavljeno onesposobljeno in je zato neuporabno.