Pekrski dogodki in SV Slovenija v vojni za osamosvojitev 1991

Razstava
od 17.05.2021
do 01.07.2021
mesto dogodka Muzej narodne osvoboditve Maribor
datum začetka/konca od 17.05.2021 do 01.07.2021
otvoritev



V učna centra za obrambno usposabljanje TO v Pekrah pri Mariboru in na Igu pri Ljubljani je 15. maja 1991 prispela prva generacija nabornikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

23. maja 1991 so teritorialci v neposredni bližini 710. učnega centra TO v Pekrah nekaj pred 8. uro zjutraj zajeli dva izvidnika JLA in ju privedli v učni center. Čez pol ure so ju izpustili.

Ko je poveljnik 31. korpusa JLA generalmajor Mićo Delić izvedel, da so teritorialci zajeli dva njegova vojaka, je zagrozil, da bo nad center v Pekrah poslal tanke in ga razrušil.


Obkolitev 710. učnega centra TO sta vodila častnika vojaške varnostne službe podpolkovnika Milan Stevilović in Ratko Katalina. Od načelnika centra majorja Andreja Kocbeka sta zahtevala izročitev enote, ki je zjutraj zajela pripadnika JLA, in varnostnega častnika Franca Pulka, ki je bil nedolgo pred tem še varnostni starešina JLA, ter predajo nabornikov in naborniške dokumentacije.


Posebna enota mariborske milice je na cesti proti učnemu centru postavila kordon, ki je Mariborčanom preprečeval dostop do centra. Okoli 16.30 je prispela pred učni center delegacija Skupščine občine Maribor, da bi posredovala med sprtima stranema.

Na sedežu Skupščine občine Maribor so se ob 19. uri začela pogajanja med delegacijama TO in JLA. Ob 19.20 so predstavniki armade pogovore prekinili.

Ob 1.15 so se na sedežu občine ponovno pričela pogajanja. Armadno stran je vodil generalmajor Mićo Delić. V slovenski delegaciji, ki jo je vodil namestnik republiškega sekretarja za ljudsko obrambo Miran Bogataj, je bil tudi poveljnik Vzhodnoštajerske pokrajine podpolkovnik Vladimir Miloševič. Med pogajanji je generalmajor Mićo Delić zaprosil za kozarec vode, kar je bil dogovorjeni znak za ugrabitev. Ob 1.45 so v sobo vdrli armadni specialci ter ugrabili Vladimirja Miloševiča in njegovega spremljevalca Milka Ozmeca.

Po vesti o ugrabitvi so v 710. učnem centru TO v Pekrah pričakovali vdor armadnih sil. Ob 2. uri in 15 minut so pred učnim centrom zabrneli motorji oklepnih vozil. Napetost v centru je dosegla vrhunec, toda enota JLA se je nato z oklepniki pričela vračati v vojašnico.

Jutranja novica, da je armada ponoči ugrabila Vladimirja Miloševiča in ga prepeljala v vojašnico vojvode Mišića, je razburila Mariborčane. Pričeli so se zbirati pred vojašnico. Slovenska stran je dostop do nje blokirala s težkimi kamioni. Podpolkovnika Vladimirja Miloševiča je armadna stran iz pripora izpustila še isti dan ob 16.30, a so skupine ljudi protest pred vojašnico nadaljevale tudi po izpustitvi. Okoli 19. ure je oklepnik JLA do smrti povozil 52-letnega Josefa Šimčika.