Grofica Janja - Maja Šivec

Razstava
od 15.08.2020
do 05.09.2020
mesto dogodka Muzej narodne osvoboditve Maribor
datum začetka/konca od 15.08.2020 do 05.09.2020
otvoritev

MAJA ŠIVEC



Rojena v Slovenj Gradcu, sedaj živi in ustvarja v Mariboru. Leta 2001 je absolvirala na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, vendar se je po študiju popolnoma posvetila fotografiji. Leta 2009 je ob delu na Pedagoški fakulteti Maribor začela študij likovne umetnosti in leta 2013 pridobila naslov profesorica likovne pedagogike. Dlje časa je bila zaposlena v Foto klubu Maribor, katerega aktivna članica je postala leta 2000. Organizira fotografske in likovne projekte in se jih udeležuje. Samostojno in skupinsko razstavlja tako doma kot v tujini, za ustvarjalnost na področju fotografije je prejela številna priznanja in nagrade.



Grofica Janja


Avtorica s fotografijami prikaže preteklost ter jo prenese v sedanjost na svoj in elementaren način. Grofica Janja ni zgodovinski lik, je le ena od mnogih, ki so življenje na gradu posvetile ljubezni, strasti in zapeljevanju. Njen duh veje iz ljubezni. Grofica Janja je prikaz vseh grofic, živečih na gradu, in hkrati vsake posebej. Vsaka od njih je svoje bivanje posvetila ljubezni in vsakemu od svojih ljubih. Fotografinja ta vidik ujame v objektiv.


Prav pozabljeni, uničeni in izgubljeni zapisi o dogajanju okoli grofice dajejo prikazanemu dodatno mističnost. Avtorica ustvarja razpoloženje z odsevi in zabrisanimi prizori, ki izginjajo v senci fotografiranega. Ljubezen in poželenje prikaže z zasenčenimi, nežnimi in zapeljivimi pogledi, ki priklicujejo ljubljenje in intimo v vsakem posamezniku, ki bi se poistovetil z grofico. Prostor gradu Turnišče z okolico, kjer so dela posneta, je drugotnega pomena, grofica bi lahko svojo zgodbo povedala kjerkoli. Avtorica se je pač odločila, da njeno zgodbo postavi v Turnišče.