Tam pod Kavkazom

Razstava
od 25.04.2019
do 20.05.2019
mesto dogodka Muzej narodne osvoboditve Maribor
datum začetka/konca od 25.04.2019 do 20.05.2019
otvoritev

Razstava


TAM POD KAVKAZOM (Aleš Žiberna)

Avtor na fotografijah prikazuje spontane portrete, ki jih je posnel ob večdnevnem raziskovanju Gruzije in Armenije, držav, ki ležita v Zakavkazju v pasu med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom in sta svojo samostojnost dočakali z razpadom Sovjetske zveze. Na razstavi je trinajst fotografij iz Gruzije in trinajst fotografij iz Armenije, s čimer avtor jasno izrazi svoj namen o enaki oziroma enakovredni predstavitvi domačega prebivalstva.


Državi krasi izredno lepa pokrajina, avtorja pa zanimajo njuni ljudje in to, kako je nanje vplivala polpretekla zgodovina in kako danes vpliva sedanjost. Iz pričujočih portretov domačinov sijejo pristna toplina, prijaznost in tudi njihov ponos v razmerju do lastne kulture. Avtor nam s podobami domačinov v cerkvi in z ikono v rokah želi povedati, da ima religija velik vpliv, ki se po letih socializma še močneje kaže navzven. Tu ne gre pozabiti dejstva, da je bila Armenija prva država, ki je krščanstvo sprejela kot državno vero.


Ljudje se kameri ne izmikajo, njihovi pogledi iščejo stik z avtorjem, se mu nasmehnejo in ga vabijo v goste. Avtor nam na razstavljenih fotografijah kaže obrazne poteze domačinov ali jih postavi v širše okolje in nam s tem govori o njihovi povezanosti in odločnosti, da bodo vzdržali v svojem življenjskem prostoru, čeprav zgodovina ni bila vedno prijazna do njih in so v preteklosti izgubili veliko ozemlja. S podobami mladih ljudi avtor nakazuje njihovo željo, da bi imeli prihodnost tako v brezskrbni igri na ulici kot tudi pri dodatnem zaslužku za vsakdanje življenje.


Z izbiro črno -bele tehnike nas avtor prisili, da posvetimo večjo pozornost vsebini fotografij, da iz njih razberemo zgodbe, ki nam jih s to razstavo pripoveduje.



Maja Šivec, prof. likovne pedagogike