Fabrika Maribor - Program Živo mesto

Voden ogled

Voden ogled od 28.06.2017 do 28.06.2017

Topla poletna noč je kot nalašč za druženje na dvorišču Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Če temu dodamo še odličen dokumentarni film o razburkani in bogati zgodovini mariborske industrije, ki je nastal pod taktirkoTelevizija Maribor in Muzeja narodne osvoboditve Maribor, pa tega vsekakor ne smete zamuditi. Tovarna avtomobilov TAM, Mariborske tekstilne tovarne, Metalna, Zlatorog, TVT Boris Kidrič, Mariborska livarna Maribor in mnoge druge tovarne so v Mariboru vzklile skorajda po nizu naključij. Brez izgradnje železnice Dunaj - Maribor - Trst in dejstva, da je tukaj zagorela prva žarnica v tem delu Evrope, ki je močno pripomogla k elektrifikaciji mesta, Maribor nikoli ne bi dobil vzdevka Jugoslovanski Manchester.

Dokumentarni film, ki se poda na 160 letno pot vzponov in padcev industrije mesta ter razkrije zgodbe zaposlenih in vseh, ki so bili z njo tako ali drugače povezani, vam bo predstavil drugo plat Maribora - takšno, na katero sedaj ostaja le še spomin in o kateri mlajše generacije slišijo le še preko pripovedovanja starejših.

Pred tem pa se lahko podate še na vodstvo po razstavi Spomeniki Mariborski industriji, ki bo potekala 28. 6. 2017 od 20:00 do 21:00 v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

Pridružite se nam na dokumentarnem popotovanju skozi industrijo Maribora!