Drugačnost - Mariborčani

Rojeni po svetu so našli svoj dom v Mariboru in postali Mariborčani



Beleženje družbenih pojavov, procesov in sprememb, ki zaznamujejo neko okolje v nekem časovnem okviru, je ključno za razumevanje družbe in družbenih posledic na prostor skozi zgodovino. Izzivi kulturnega okolja in reakcije že od nekdaj preoblikujejo podobo in dojemanje tujca pod Alpami. Zaznati je odzive, ki segajo od radovednosti do spominov na pridne študente z Arabskega polotoka, ki so v stari Jugoslaviji zasedli študentske klopi, ali delavce iz držav nekdanje Jugoslavije, ki so pomagali graditi industrijski Maribor. Odvisno od tega, kdaj smo bili rojeni, ob besedi begunec pomislimo na begunce, ki so zbežali pred vojnami na Balkanu ali pa na val migrantov in beguncev, ki smo ga doživeli pred kratkim. Vsakdan migranta in begunca se je z leti spreminjal in mu včasih ponudil več, včasih nekoliko manj. Spreminjal se je tudi pogled okolice nanje. Eno izmed stičišč omenjenih pojavov je vsakodnevno prepletanje znanj, storitev, kultur, idej, identitet, interesov ali v zadnjem času celo prezira in strahu. Tudi migranti in begunci so se stopili z ritmom našega mesta. Z migranti in begunci si delimo isti prostor in tako nenehno vplivamo na medsebojne odnose in posledično kakovost bivanja v našem mestu. Pisana slika našega mesta je nekaj, na kar smo lahko ponosni.


V Muzeju narodne osvoboditve Maribor pripravljamo razstavo o migrantih in beguncih, ki so migrirali ali bežali iz različnih držav v Slovenijo in se naselili v Mariboru in okolici. Z razstavo želimo opozoriti na pojav migracij kot nečesa, s čimer naše mesto živi že desetletja, pri čemer sprejema integracijo populacije migrantov in beguncev kot del svojega vsakdana. Razstava bi predstavila nekaj posameznih zgodb ljudi, ki so se kot migranti ali begunci uspešno integrirali v okolje in zaznamovali vsakdan Mariborčanov. Ta izkustva bi radi beležili z zbiranjem zgodb o prihodu in izkušnjah, ki so jih doživljali in jih še doživljajo v mestu. Zgodbe bi pospremili z zbiranjem predmetov, ki simbolizirajo od kod so prišli in kako so ustvarili nov dom.


Migranti, ki ostajajo večinoma spregledana družbena skupina meščanov, si zaslužijo pozornost, ki jim doslej ni bila izkazana.


Prosimo, da se vsi zainteresirani oglasijo v Muzeju narodne osvoboditve Maribor ali pokličejo na telefonsko številko 02/ 23 52 605. Hvaležni bomo vašega odziva, saj je vsaka zgodba pomembna!


__________________________________________________________________________________


Muzej narodne osvoboditve Maribor


Avtorica projekta: dr. Aleksandra Berberih-Slana


040 163 646 ali aleksandra.berberih-slana@mnom.si